Net als in vele andere landen duurde het in Nederland iets langer voordat de organisatie zich officieel bij de wereldwijde organisatie voegde. Dit gebeurde uiteindelijk in het begin van de jaren negentig. Inmiddels worden de spelen al langere tijd regelmatig georganiseerd en vinden ze vaak plaats in grotere steden zoals Nijmegen, Heerenveen en Amsterdam. Dit gebeurd veelal op grote sportcomplexen die voldoende faciliteiten huisvesten om een dergelijk evenement vlekkeloos te laten verlopen. Er is steevast een heus Olympisch Dorp waar de sporters kunnen overnachten en zich goed kunnen voorbereiden op het grote evenement.

In Nederland worden de evenementen steevast vrij goed gepland en zijn alle faciliteiten prima in orde. Er zijn vele mensen die hier aan mee werken. Ook in Nederland is de voornaamste doelstelling dat het voor mensen met een verstandelijk handicap mogelijk moet zijn om te kunnen sporten en zich op die manier zo goed mogelijk te ontwikkelen.

Er zijn vele mensen die de Special Olympics ook in Nederland een warm hart toe dragen. Dit kunnen allerlei personen zijn. Sommige hebben zelf hun roots in de sport liggen en zijn bekende coaches of sporters geweest. Weer anderen kunnen ook zomaar uit het bedrijfsleven komen of werken voor een organisatie die dit initiatief steunt.

Net zoals in de meeste landen waar een organisatie van de Special Olympics actief is zijn er ook in Nederland een waar bestuur en een management. Zij moeten in de gaten houden dat alles goed verloopt en zorgen daarbij voor het onderhouden van contacten met organisaties in andere landen en de wereldwijde Special Olympics. Daarnaast wordt er gekeken waar de edities van verschillende regionale en nationale toernooien kunnen plaatsvinden door onder andere te bekijken op welke plaatsen de faciliteiten goed geschikt zijn. Al dit belangrijke werk is natuurlijk hard nodig om alles goed te laten verlopen.