De sporten die gespeeld worden

In totaal zijn er bij de Special Olympics meer dan dertig uiteenlopende sporten die gespeeld worden. Dit kan net zoals bij die andere Olympische Spelen van alles zijn, van teamsporten tot individuele sporten. Verderop zullen een aantal van deze disciplines opgenoemd worden. Er is zowel een editie van de zomerspelen als de winterspelen, met uiteraard verschillende onderdelen.

Zomerspelen

In grote lijnen verschillen de sporten die gedaan worden niet veel van die van de reguliere Olympische Spelen, al zijn er een aantal uitzonderingen. Teamsporten zoals voetbal, basketbal, honkbal en volleybal zijn over de hele wereld geliefd en worden dan ook gespeeld op de Special Olympics. Dit geld tevens voor een groot aantal individuele sporten zoals tennis, zwemmen, wielrennen en golfen. Een aantal sporten die normaal gesproken niet Olympisch zijn maar wel op de zomereditie van de Special Olympics gespeeld worden zijn netbal en vloerbal.

Winterspelen1896_olympic_opening_ceremony

Grote wintersporten zoals alpine skiën, snowboarden en schaatsen mogen natuurlijk niet ontbreken. Andere sporten die plaatsvinden zijn het figuurschaatsen en cross country skiën. Een sport die wel plaatsvind bij de Special Olympics winterspelen en niet bij de andere Olympische Winterspelen is het sneeuwschoen wandelen. Deze sport is misschien ook wat minder bekend maar staat wel degelijk op het programma in dit geval.

Natuurlijk gaat het hier slechts om een aantal sporten die opgenoemd worden. Er zijn nog vele anderen die ook beoefend worden, zoals gezegd in totaal dus meer dan dertig. Net zoals dit bij die andere Olympische spelen gebeurt kan het programma van de sporten die gespeeld worden daarnaast altijd weer wijzigen. Dit houdt het altijd interessant en biedt velen steeds weer nieuwe mogelijkheden. Door goed te kijken naar welke sporten er thuishoren op een evenement als deze wordt er steevast gezorgd voor een geslaagde Special Olympics. Door te zorgen dat het aanbod aan sporten zoveel mogelijk divers is kan iedereen wel aan een sport meedoen of een sport bekijken die hij of zij leuk vindt.