Het ontstaan van de Special Olympics

De Special Olympics is een evenement dat ooit in het leven werd geroepen door de zus van John F. Kennedy, voormalig president van de Verenigde Staten. Haar naam was Eunice Kennedy Shriver. Zij vond dat mensen met een handicap of beperking niet eerlijk werden behandeld en dezelfde kansen en mogelijkheden verdienen als ieder ander. Dit vond plaats rond het einde van de jaren vijftig en in het begin van de jaren zestig. Door evenementen zoals kampen in de zomer te organiseren legde zij de basis voor de organisatie die vandaag de dag beter bekend staat als de Special Olympics. Deze zijn in de huidige vorm uiteindelijk ontstaan in het jaar 1968. Inmiddels is het uitgegroeid tot een organisatie die over de hele wereld gegaan is en in vele landen bestaat.

In al deze landen bestaan er versc19858710826_76d0ef79a7_bhillende initiatieven om het mogelijk te maken hier ook de Special Olympics te organiseren. Het hoofddoel is net als bij de reguliere Olympische Spelen de zogenaamde Special Olympics World Games. Op dit toernooi doen de beste atleten van over de hele wereld een gooi naar de medailles. Net zoals bij de regulieren Olympische Spelen vinden deze iedere vier jaar plaats en is er zowel een zomer als een wintereditie. Omdat deze Spelen inmiddels ook officieel zijn erkend door het Internationaal Olymisch Comité mogen ze een officieel Olympisch evenement genoemd worden. Er is ook nog een Europese variant, deze werd in de jaren tachtig voor het eerst georganiseerd.

Omdat het evenement in de Verenigde Staten ontstaan is werden de eerste edities ook veelal daar gehouden. In recentere jaren is daar verandering in gekomen en wordt het over de gehele wereld georganiseerd. Zo waren er inmiddels al meerdere edities in Europa maar ook op het Aziatische continent. De eerstkomende editie is de winterspelen in 2017 en gaat plaatsvinden in Oostenrijk.