Sportgerichte universiteiten voor gehandicapten die meedoen aan Special Olympics

De Special Olympics, de Olympische Spelen voor atleten met een intellectuele beperking, staan weer voor de deur. In maart 2017 klinkt in het Oostenrijkse Graz het startschot voor de wintereditie van deze Spelen. De atleten die meedoen, hebben de afgelopen jaren hard getraind om hun droom werkelijkheid te laten worden. Maar de Special Olympics is meer dan een sportevenement. Het is een wereldwijde gemeenschap die zich inzet om de kwaliteit van leven voor mensen met een intellectuele beperking te verhogen. Sport, zo luidt het uitganspunt, heeft de kracht om mensen te verbinden en eenheid te brengen.

shutterstock_176543675Geen onderscheid meer

De gemeenschap van de Special Olympics bestaat uit 4,7 miljoen atleten van 8 jaar en ouder uit 169 landen. En dan zijn er nog de coaches, medewerkers en vrijwilligers die allemaal hun steentje bijdragen, niet alleen om de sporters optimaal te begeleiden, maar ook om gelijkheid voor iedereen in deze wereld te promoten. Mensen met een intellectuele beperking moeten zonder onderscheid kunnen meedraaien in het dagelijks leven. Daarom doet de organisatie bijvoorbeeld zijn best om op diverse universiteiten, zowel op universiteiten in het binnenland als universiteiten in het buitenland, atleten met een intellectuele beperking samen met de studenten daar te laten sporten.

Maatschappelijke acceptatie van mensen met intellectuele beperking groeiende

De grondlegster van de Special Olympics, Eunice Kennedy Shriver, had hiervoor eind jaren ’50 van de vorige eeuw één doel: mensen met een intellectuele beperking dezelfde kansen en mogelijkheden geven als ieder ander. Dat sport hiervoor de juiste methode is, bewijst de Special Olympics organisatie nu bijna zestig jaar later nog steeds. Mensen met een intellectuele beperking krijgen dankzij deze organisatie kansen die ze misschien nooit voor mogelijk hadden gehouden. Maar wat een nog mooiere prestatie is: dankzij deze Special Olympics groeit de acceptatie van mensen met een intellectuele beperking in de maatschappij. Er komen bijvoorbeeld steeds meer scholen en universiteiten die aangepaste programma’s bieden. Zo zie je, sport verbindt.